خانه / بولتن مجلات / معرفی کتاب «منازعه، دموکراتیزاسیون و کردها در ترکیه، ایران، عراق و سوریه»

معرفی کتاب «منازعه، دموکراتیزاسیون و کردها در ترکیه، ایران، عراق و سوریه»

معرفی کتاب «منازعه، دموکراتیزاسیون و کردها در ترکیه، ایران، عراق و سوریه»

شناسنامه کتاب: «منازعه، دموکراتیزاسیون و کردها در ترکیه، ایران، عراق و سوریه»، دیوید رُمانو و محمد گورسس، مترجم: آزاد حاجی آقایی، نشر مادیار، سنندج ۱۳۹۸.

 آزاد حاجی آقایی

این کتاب دربردارنده‌ی مجموعه مقالاتی از متخصصین خاورمیانه و دموکراتیزاسیون است که عمدتاً تحولات یک دهه اخیر در خاورمیانه را با تمرکز بر موضوع کُرد بررسی می‌نماید. تحلیل‌های به عمل آمده از سوی متخصصین این دو حوزه نشان دهنده‌ی پیوندهای وثیق منازعه و مصالحه در خاورمیانه است.

این کتاب به چهار بخش تقسیم شده است. بخش نخست بر کردها و موانع دمکراتیزاسیون و نقایص دمکراتیک در ترکیه، عراق، ایران و سوریه متمرکز می‌گردد. بخش دوم با عنوان دموکراسی در جوامع تقسیم شده، بازگشتی به ادبیات دانشگاهی موجود و نیز نمونه‌های جوامع چند اتنیکی و نیز هدایت گذار دموکراتیک است. بخش سوم تحت عنوان کردها و دمکراتیزاسیون تلاشی است برای تاکید هرچه بیشتر بر مطالبات کردها و نیز فرصت‌های دمکراتیزاسیون در کشورهای ترکیه، عراق، ایران و سوریه و سرانجام بخش چهارم و نهایی این کتاب توجه خوانندگان را به ماهیت فرامرزی مساله‌ی کُرد و نحوه‌ی تاثیر رویدادهای شمال، جنوب، شرق و غرب کردستان بر یکدیگر جلب می‌نماید.

نویسندگان مختلف این کتاب براین باورند که در مسیر طولانی دمکراتیزاسیون، کردها به عنوان یکی از بزرگترین گروه اتنیکی در خاورمیانه، می‌توانند نقشی حیاتی را در ایجاد و ثبات دموکراسی‌ها ایفا نمایند. آنها براین باورند که چون منطقه در مواجهه با تغییرات شگرفی قرار گرفته است. هرگونه شکستی در بازنمایی مطالبات کردها و نیز ناکارآمدی در به رسمیت شناخته‌شدن نمایندگی آنها می تواند پیامدهای گسترده ای را در راستای تقویت تمایلات اقتدارطلبانه و خامت وضعیت دیگر اقلیت های کوچک اتنیکی و مذهبی در کشورهای خاورمیانه به دنبال داشته باشد.

این کتاب در فضای خوشبینانه و نسبتا با ثبات‌تر خاورمیانه، قبل از ظهور داعش، گسترش جنگ‌های نیابتی در خاورمیانه و چرخش سیاست‌های داخلی-خارجی ترکیه نوشته شده است، از همین‌رو فصول این کتاب می‌توانند دوربینی‌های نویسندگان و یا کاستی‌های آنان را در ترسیم افق‌های سیاسیِ منازعه‌ی جاری در خاورمیانه به بهترین وجه به نمایش بگذارند، با این وجود موضوع محوری این کتاب، خواست دمکراتیزاسیون برای حل منازعات اتنیکی، همچنان می‌تواند در دورنمای نه چندان محتمل ثبات سیاسی در خاورمیانه، اهمیت حیاتی خود را برای دست‌یابی به صلح حفظ نماید.

وضعیت هول انگیز خاورمیانه و کابوس رنج‌آور آن هر چند می‌تواند برای برخاستن ققنوس‌وار از زیر ویرانه‌های جنگ و ایجاد فرهنگ و ارزش‌های جدید انسانی امیدوار کننده باشد اما به نظر می‌رسد وضعیت کنونی بیش از آنکه امیدوار کننده باشد، حاکی از شکل‌گیری گونه‌ای از ترس در روایت هابزی آن و برآمدن لویاتانی مهیب‌تر از گذشته باشد که خواست برکشیدن تن‌پوشی بر تن رنجور و نحیف جامعه را از طریق خشونت در نظر داشته باشد. اما با نگاهی به روند رویدادهای چند سال اخیر و عدم دست‌یابی به هیچ‌گونه راه‌حلی برای صلح و کاسته‌شدن از دامنه‌ی منازعات اکنون به نظر می‌رسد با کم‌شدن طنین صداهای دمکراسی‌خواهانه، صداهای آپولونی قدرت و خشونت بیش از پیش در آینده شنیده می‌شوند.

 فهرست کتاب:

مقدمه‌ی مترجم

معرفی نویسندگان کتاب

مقدمه: کردها موانع یا کلیدهای‌ دمکراتیزاسیون/دیوید رُمانو

بخش نخست: اقتدارگرایی و کردها

فصل ۱: ترکیه، کمالیسم و دولت عمیق/مایکل گونتر

فصل ۲: عراق، ناسیونالیسم عرب و موانع گذار دمکراتیک/اُزوم یشیلتاش

فصل۳: کردها، ناسیونالیسم و حاکمیت در ایران/گارس استنسفیلد

فصل ۴: جنبش کرد در سوریه/اِوا ساولزبرگ

بخش دوم: دمکراسی در جوامع تقسیم شده

فصل ۵: دمکراسی، جنگ داخلی و کردهای تقسیم شده بین آن/تی. دیوید ماسون

فصل ۶: گروههای اجتماعی، منازعه¬ی مدنی و دمکراتیزاسیون در آمریکای لاتین/جان. ای.بوس

فصل ۷: دمکراتیزاسیون و خودمختاری در اقلیم کردستان عراق/نیکول.اف. واتز

بخش سوم: کردها و دمکراتیزاسیون

فصل ۸: فراز و فرود منازعه‌ی مسلحانه در ترکیه، صلح گریزان: گونش مراد تزجور

فصل ۹:نگرش کردها در عراق نسبت به فدرالیسم: نه فقط برای کردها/دیوید رُمانو

فصل ۱۰: ظهور روژآوا و آینده‌ی سوریه: روبرت لُوو

بخش چهارم: مسائل منطقه‌ای

فصل ۱۱: از جنگ به سوی دمکراسی: منازعه‌ی فرامرزی کُرد و دمکراتیزاسیون/محمد گورسس

فصل ۱۲: آنکارا، اربیل و بغداد: روابطی لبریز از معماهای غامض/افرا بینگو

دانلود اشاره‌ی مترجم دانلود مقدمه کتاب معرفی نویسندگان کتاب

 هر نوع بازنشر این متن با ذکر منبع «سایت خانه کتاب کردی” مجاز است.

درباره‌ی خانه کتاب کُردی

همچنین ببینید

فراخوان ارسال آثار به جایزه قلم هه‌ژار

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *