توسط انجمن تجلیل برگزار شد؛
تجلیل از «میرزای ههورامی» نویسنده، ادیب، محقق و گوینده پیشکسوت کردستانی
تعدادی از اهالی فرهنگ، هنر و ادب در قالب انجمن مردمی تجلیل از مفاخر و هنرمندان کردستان با حضور در منزل ماموستا محمدامین میرزایی متخلص به «میرزای ههورامی» ضمن دیدار با وی، به پاس سالها خدمت و فعالیتش در حوزه تحقیق و تالیف و نشر زبان، فرهنگ و ادب کردستان از وی تجلیل و قدردانی کردند.
به گزارش روابط عمومی انجمن تجلیل از مفاخر و هنرمندان کردستان جمعی از ادیبان، اصحاب فرهنگ و هنر و فعالان فرهنگی و اجتماعی عضو انجمن تجلیل از مفاخر و هنرمندان کردستان در راستای سلسله برنامه های قدردانی و تجلیل از فعالان و پیشکسوتان هنری، فرهنگی و ادبی این خطه با حضور در منزل ماموستا محمدامین میرزای متخلص به «میرزای ههورامی» از نویسندگان و ادباء توانمند کردستان از خدمات چندین دهه ای وی در عرصه ترویج زبان کُردی، گویندگی و تالیف فرهنگ و ادب کردستان و به ویژه ههورامان از وی تجلیل بعمل آوردند.
در این دیدار که به همت انجمن تجلیل از مفاخر و هنرمندان کردستان انجام گرفت، جمعی از فعالان هنری، فرهنگی، ادبی و مدنی کردستان متشکل از: کلثوم عثمانپور، عبدالناصر حواری نسب، باقر پژولی، فتانه مرادی، زاهد کریمی، اسد صیدی، سید مصطفی بلاغی، حسن گوران، رفیق صالحی، سلیمان الله مرادی، نجیب شریفی، بیان علیرمایی، خالد احمدی، یحیی صمدی، عرفان آزموده، فتانه مرادی، سعدی گلی، سید جلال حسینی، سودمند ساعدپناه، توفیق شیروانی، عباس سرمستی، منصور اولی، آزاد پیرخضری، شیلان گیلانی، سلیم کریمی، کاوه قادری، ستاره سبحانی، بهروز خیریه، کژال فداکار، دیلان نصیری، جلال شریعتی، احسن میرزایی، سهراب جلالی، اسعد فتاحی، ماجد رموزی، کمال فتحی، کورش کرمی، سمیه محمدی، رامان فتحی، سروه اعتماد، ستاره سبحانی، صدیق لطفی، سیوان ابراهیمی، محی الدین فتحی، ندیده کشاورز، لقمان دهقان، مهدی فتحی، ژوان صمدی، ریبوار شرفی و تعدادی دیگر از حامیان و علاقمندان به ادب، هنر و فرهنگ در این فضای صمیمی، ادبی و دوستانه حضور داشتند.
در این دیدار و مراسم ضمن ارائه سخنرانی توسط تعدادی از هنرمندان و ادباء حاضر در مراسم در مورد فعالیت ها و تلاش های ماندگار و ارزنده این نویسنده، ادیب و گوینده پیشکسوت کردستانی، از سوی انجمن تجلیل از مفاخر و هنرمندان کردستان لوح تقدیر و هدایایی به استاد «میرزای ههورامی » و همسرش تقدیم شد و از خدمات و زحمات چندین دهه فعالیتش در عرصه زبان، شعر و ادب و فرهنگ کردستان تجلیل به عمل آمد.
اجرای موسیقی و شعر خوانی بخش جانبی این برنامه بود که حال و هوایی زیبا و لذت بخش به مراسم بخشید.
گفتنی است ماموستا ملا محمّدامین متخلص به (میرزای ههورامی) متولد۱۳۳۵ كهماله اورامان، دوران كودكی را در سقطالرأس خود روستای (كهماله) اورامان تخت گذرانیده است. نامبرده از رشته پدر به (وهلی دیوانه) و از رشتهی مادر به (صهیدی ههورامی) می رسد. در هفت سالگی (قوتابی قورئان) میشود سپس (گلستان) و (پندنامه عطار) و (روله بزانی) كه معمول محل بوده میخواند، بعد از آن برای (فهقیهتی) راهی غربت میگردد و به (خورمال) و (بیاره) و (نهوی) كردستان عراق- مسافرت میكند. سپس به مریوان می رود؛ چند سالی دیگر ادامه تحصیل میدهد تا در اوایل انقلاب یعنی ۱۳۵۷ طبق معمول فارغ التحصیل میشود.
میرزای ههورامی در همان دوران تحصیل شعر میسرود و مورد تشویق و تحسین ادب دوستان قرار میگرفت. بویژه در سالهای ۵۶ و ۵۷ با رادیو مریوان كه برنامه ههورامی داشت همكاری میكرد و گاه گاهی مسائل علمی را با شعر آسان مینمود.
او با زبان ساده و طبع ساده مسائل روز را با جوانان مطرح میكرد و شعرهای او اغلب در مجالس و مراسم مختلف قرائت میشد. شعر او بر دو وزن عروضی و كلاسیك است و شعر (میرزای ههورامی) با دو لهجهی گورانی و سورانی سروده شده است. نخستین مجموعهی شعر او با نام (سهوزهی کوسالان) در سال ۱۳۶۲ در تهران به چاپ رسید كه مورد آفرین اساتید (بابامردوخ، حمدی و هیمن) قرار گرفت و درآن زمان فقط ۲۷ سال داشت با توجه به مشکلات فراوانی که درپیش روی وی بود، توانست خود را درجرگه ی شعرای کُرد جای دهد و به (بلبلی کوردهواری) اشتهار یابد.
مجموعهی دیگر از اشعار سورانی ایشان با نام «زهردهی خهزان » به چاپ رسیده است و ویرایش و تصحیح کتاب های “روله بزانی” و “سراج الطریق” از دیگر آثار وی هستند و همچنین سردبیر مجله باران شافع می باشد.
طبیعت و ظرافت كوههای اورامان و مردم ساده و قانع آن دیار و مطالبات آنان خمیرمایهی شعر ایشان است. زیبائیهای گوناگون چهارفصل به شعر او زینت بخشیده است و در شعر او تراژدیهایی بچشم میخورد كه از اوضاع آشفته منطقه و جنگ و شیمیایی ههلهبجه و مشکلات جامعه و بی توجهی مسئولین امر حكایت دارد.
یکی دیگر از کتاب های منتشر شده وی به نام «محمد امین» دربردارنده زندگینامه پیامبر اسلام (ص) از تولد تا وفات است که برای نخستین بار به زبان هورامی تالیف شده است.
۳۰ سال در رادیوی کردستان در اجرای بخش رادیو اورامی در سنندج فعالانه و تاثیرگذار همكاری داشت و همچنین گوینده و نویسنده برنامه رادیویی «نور ایمان» بود كه قبل از اذان ظهر پخش می شد که برنامههای ادبی او مورد توجه گوران و سوران قرار گردیده است.
شاید بتوان گفت آثار میرزای هورامی جزء اولین دیوان هایی است که به زبان هورامی منتشر شده است. میرزای هورامی از ادیبان و شاعران خوش ذوق کردستان و به ویژه منطقه هورامان تخت می باشد.
میرزای ههورامی در روستای سراب قامیش حومهی سنندج زندگی می کند و بأمر تدریس مشغول است.
لازم به ذکر است هیات مدیره کنونی انجمن تجلیل از مفاخر و هنرمندان کردستان متشکل از فتانه مرادی، زاهد کریمی، یحیی صمدی، سید اسماعیل حسینی و جلال شریعتی می باشد و مدیریت آن بر عهده یحیی صمدی از نویسندگان و رزونامه نگاران فعال کردستان است و از جمله فعالیتهای انجمن تجلیل در سالهای اخیر احیای سنت صله رحم و ادای احترام به صاحت پیشکسوتان و ریشسفیدان هنرمند و جوانان فعال و صاحب اثر حوزه فرهنگ و هنر بوده است که با بیش از ۲۰ سال سابقه فعالیت تاکنون از دهها استاد و هنرمند تجلیل کرده است که می توان به تجلیل از هنرمندانی همچون: مرحوم براتعلی نورایی (کابرات)، مرحوم عباس کمندی، مرحوم عبدالله ماچکه ای، زنده یاد فتانه ولیدی، مرحوم ملک محمد محمدی (مەڵێ دۆم)، زنده یاد قادر عبدالله زاده (مامۆستا قالەمەڕە)، مرحوم ئوستا توفیق محمودی، زندهیاد محمدصابر صابر، مرحوم سیروس معروفی، مرحوم احمد محمدی، مرحوم یدالله نامجو، مرحوم نجمه الدین شوکت یاریان، زنده یاد جمیل نوسودی، مرحوم عزیز کرماشانی، مرحوم جلال ملکشاه، مرحوم ابراهیم دلاوری، مرحوم شریف ولیدی، مرحوم احمد نظیری، زنده یاد استاد طاهر یارویسی (یارسان) مرحوم حبیب مله ای، مرحوم نجمه الدین درفش، و اساتید دیگری که انشالله عمری طولانی و باعزت و سلامتی و موفقیت بیشتری داشته باشند مانند: عدنان کریم، هادی ضیاءالدینی، یدالله محمدی، کریم دافعی، رحیم لقمانی، کلثوم عثمان پور، دکتر اسعد اردلان، بهمن قبادی، فردین صادق ایوبی، محمدهمایون کمانگر، سیمین چایچی، ماجد مردوخ روحانی، منصور رحمانی، اسعد سراج الدینی، آرام مستوفی، حسن گوران، امجد افتخار، ماموستا ملا عمر صالحی صاحب، توفیق ابراهیمی، مهدی حجت السادات، فاتح عزت پور، فتح الله امینی، ناصر رحیمیان، صابر شیانی، عطا نهایی، فتانه مرادی، شریف علیرمایی، زاهد کریمی، عدنان برزنجی، سید اسماعیل حسینی، عادل نادری، حسن انجمن، رحمت آیینی، یدالله شاکری، زانا قاسمی فر، کمال قادری، بهروز نورانی پور، فاطمه فرهادی، سعدالله نصیری، هوشنگ شگرف، علی ظهیرنیا، هوشنگ معتمدی، شهرام قوامی، اسد صیدی، عبید رستمی، وحید معتصمی، عزت کنعانی، سید جلال حسینی، خالد گەڵواخی، رحمان علیرمایی، نامق هورامی، بیژن باغبانی و… اشاره کرد.
گزارش: سارا زندی
عکاس: اسد صیدی