خانه / اخبار و رویدادها / استاد هیمن در میان نوگرایی و تجدد

استاد هیمن در میان نوگرایی و تجدد

استاد هیمن در میان نوگرایی و تجدد

در این گفتگو که درباره نقش برجسته و جایگاه رفیع شاعر و نویسنده نامدار کرد، استاد هیمن موکریانی، با دکتر بختیار سجادی انجام پذیرفته است، به حوزه‌های مختلفی که استاد هیمن در آنها از سرآمدان روزگار بود پرداخته می‌شود. به همین جهت حوزه‌هایی از قبیل شعر، نثر، ترجمه، روزنامه‌نگاری، فرهنگ عامه و ادبیات شفاهی در آثار استاد هیمن مورد بررسی قرار می‌گیرد.

در خصوص نوگرایی نزد استاد هیمن، دکتر سجادی معتقد است که اگرچه هیمن به معنی تماما ادبی واژه نوگرا و مدرنیست نبود، اما طرفدار و تحت تاثیر تجدد و مدرنیته بود. اگرچه شکل، فرم و ساختار در اشعار وی کاملا نوگرایانه نیستند، اما محتوی، بنمایه و درونمایه‌ی آثار وی مملو است از مضامین و مصادیق مدرنیته نظیر حقوق بشر، حقوق زنان، آزادی، صلح و امنیت، توسعه و پیشرفت و نیز اهمیت سوادآموزی و نقش بی‌بدیل آموزش و تعلیم.

دکتر بختیار سجادی

درباره سبک و زبان شعری استاد هیمن، سجادی بر این باور است که هیمن زبان نوشتار را در شعر از همان آغاز فرایند آفرینش ادبی خود از قید و بند سیاق برج عاجنشین رهانیده و به زبان محاوره نزدیک کرده است، گرچه این روند پیش از هیمن نیز از سوی دیگر شعرای موکریان نظیر سیف القضات، کوکە‌ای و شوقی آغاز گشته بود، اما هیمن به دلیل محبوبیت و جایگاه رفیع میان خاص و عام و خوانندگان طیفهای متفاوت توانست نیرو و جان تازهای به این روند ببخشد.

هیمن اهتمام خاصی به زیباییشناسی و بازنمایی زیبایی در آثار خود داده است چه در فرم و شکل و چه در محتوی و درونمایه. او همواره تلاش نموده است در آثار ارزنده خود از گفتمانهای ایدئولوژیک دوری گزیند و لذا بیشتر آثار وی فاقد سویه‌ای ایدئولوژیک هستند. ادبیت موجود در آثار هیمن، در مقایسه با دیگر شعرای معاصر وی، در سطح بالاتری قرار دارد.

درباره نقش و تاثیر انتشارات صلاح الدین ایوبی و مجله سروه، سجادی معتقد است اگرچه همواره و خصوصا در سالهای آخر انتشار این نشریه، نقدهایی به ذهنیت تا حدی سنتی و رمانتیک آن مرکز گرفته میشد، اما هیچگاه نباید چشم بر تاثیر عمیق و گسترده‌ی این مجله در فضای ادبی و فرهنگی کردستان فرو بست و انتشار آن باید به مثابه گامی در جهت اشاعه و شکوفایی زبان، ادب و فرهنگ کردی تلقی شود.

 برای دانلود نسخه کامل گفتگو با دکتر بختیار سجادی بە کانال “خانهٔ کتاب كُردی” بپیوندید:

 https://t.me/kurdishbookhouse

 هر نوع بازنشر این متن با ذکر منبع «سایت خانه کتاب کردی” مجاز است.

درباره‌ی خانه کتاب کُردی

همچنین ببینید

فراخوان ارسال آثار به جایزه قلم هه‌ژار

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *