خانه / اخبار و رویدادها / حیات کتابخانه‌های کشور در گرو بازتعریف خدمات کتابخانه‌ا‌ی‌ است

حیات کتابخانه‌های کشور در گرو بازتعریف خدمات کتابخانه‌ا‌ی‌ است

حیات کتابخانه‌های کشور در گرو بازتعریف خدمات کتابخانه‌ا‌ی‌ است

مهدی رمضانی رویکرد نوین به کارکرد کتابخانه‌های عمومی در دنیا را فراتر از امانت‌دهی کتاب و تحول‌گرایانه تبیین کرد و گفت: در دنیای امروز با تغییر نگرش به کتابخانه‌ها حیات کتابخانه های کشور در گرو بازتعریف خدمات کتابخانه‌ای‌ است، خدماتی که بتواند کتابخانه را به یک بایگاه اجتماعی و فرهنگی تبدیل کند.
مهدی رمضانی، دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در گفت‌و‌گو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) در قزوین اظهار کرد: مطالعه روند فعالیت کتابخانه‌ها در دنیا خبر از تغییر رویه‌ای جدی در مسیر خدمت‌رسانی در کتابخانه‌های عمومی دارد. مسیری که به گفته آمارها خدمات کتابخانه‌ای را به  بیش از ۶۰۰ عنوان خدمت رسانده است.

وی گفت: کتابخانه در دنیای امروز تنها یک محل برای امانت کتاب نیست، بلکه به یک پایگاه اجتماعی و فرهنگی تبدیل شده است که باید با شرایط روز تطابق پیدا کند. افزایش خدمات  کتابخانه‌ای از مهم‌ترین راهکارها برای تحقق این هدف یعنی پیوستن به  جریان روز است.

دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور اظهار کرد: بعد از مساجد و مدارس، کتابخانه‌ها گسترده‌ترین شبکه فرهنگی سراسر کشور هستند؛ به‌طوری که بیش از ۳ هزار و ۷۰۰ کتابخانه عمومی در کشور خدمات ارائه می‌کنند. حدود ۲ هزار و ۷۰۰ کتابخانه، مستقیم زیرنظر نهاد کتابخانه‌های فعالیت می‌کند.

رمضانی ادامه داد: شبکه کتابداران نهاد، از ۷ هزار و ۵۰۰ نفر تشکیل شده است که برای یک نهاد با ساختار مدیریتی غیر‌دولتی و هیئت امنایی در مقایسه با شبکه‌های دولتی، بسیار متراکم و پر‌جمعیت است. با این شبکه و پوشش گسترده کتابخانه‌های عمومی، توسعه خدمات در کتابخانه‌ها به‌عنوان یک خط‌مشی اساسی در دستور کار قرار گرفته است که قطعا نیاز به تلاش مضاعف و چند برابری نیرو‌های نهاد دارد؛ اما نتیجه آن پویایی و توسعه کتابخانه‌ها در سراسر کشور خواهد بود. تعدادی از کتابخانه‌های عمومی در کشور در این مسیر گام‌های ارزشمندی برداشته‌اند که تعداد خدمات آموزشی و رفاهی در این کتابخانه‌ها به بیش از ۱۷۵سرفصل آموزشی از‌جمله خدمات علمی، مثل باشگاه علم، اتاق‌های کار و بازی، بخش کودک و نوجوان، اتاق دیداری و شنیداری، بخش‌های نابینایان و ناشنوایان رسیده است.

رمضانی افزود: خوشبختانه نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور توانسته در منطقه در سطح نخست قرار بکیرد و در دنیا نیز از نظر کمیت و کیفیت کتابخانه‌های عمومی ایران در رتبه ۱۵ دنیا قرار دارند. تعداد کتابخانه‌های عمومی کشور، پیش از انقلاب، ۳۰۰ کتابخانه بود که با توجه به رشدجمعیتی  باید حدود ۹۰۰ کتابخانه در کشور داشته باشیم، در‌حالی‌که تعداد کتابخانه‌های عمومی به بیش از ۳ هزار و ۷۰۰ کتابخانه رسیده است.

دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور گفت: براساس سند توسعه چشم‌انداز تا به امروز باید یک‌‌هزار کتابخانه دیگر برای تحقق عدالت دسترسی در سراسر کشور تاسیس می‌شد. با اعتبارات و مشکلات اقتصادی کشور،  امکان احداث این تعداد کتابخانه وجود نداشت. به‌منظور جبران این وضعیت، افزایش کتابخانه‌های سیار برای ارائه خدمت به مناطق و نقاط دوردست، جدی در دستور کار قرار دارد و به‌عنوان یک راهبرد اساسی در همه نقاط کشور در نظر است.

درباره‌ی خانه کتاب کُردی

همچنین ببینید

بــە بـێ كــۆتـوبــەنــد چاپ و بڵاوكراوەیەوە

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *