خانه / دسته‌بندی نشده / نگاهی به فیلم تعارض

نگاهی به فیلم تعارض

نگاهی به فیلم تعارض

کارو پیرظهیری

طرح واره _ پارانویید _ اسکیزوفرنی _ یا ؟

(تعارض) یا همان (ریست) که نام بهتری برای فیلم لطفی است ، گویی فراموش کرده که مخاطبین او چه کسانی هستند؛

قبل از هرچیز تکلیف نویسنده با خود مشخص نیست چراکه فیلم نامه به تنها که بررسی میشود دچار نقص است ؛

تصویر هایی از زاویه ی دوربین های مدار بسته و سیاه و سفید که از اول تا آخر فیلم (رضا تمدن) را دنبال میکنند و از بس تکراری و کسل کننده میشود که تنها ۱۵ دقیقه ی اول فیلم میتوان آن را تحمل کرد ، این سوال که چه کسی پشت دوربین هاست مهم نیست و صرفا کمکی برای روایت است . گوشی رضا تمدن،خانه ی او و ماشین،اصلا و ابدا با هم هماهنگی نداشته و تا نقطه ی پایان ندارند.

شنیدن صدای سرگرد و دکتر در پشت دوربین و خط روایی داستان هم باور پذیر نیست ، که رضا تمدن در اتاق مشاوره و یا کلانتری به سر میبرد ، چراکه صحنه این اجازه را نمیدهد ، با نمایی از بالا در یک سوم پایانی فیلم و باز از زاویه دوربین مدار بسته ما متوجه شدیم که رضا تمدن با کسی صحبت نمیکند که هیچ او فقط دوربین و صدای ضبط شده ی خودش را محرم راز هایش میداند،اینجاست که میتوان فکر کرد تمدن پشت تمامی دوربین هاست ؛ صدای دکتر و سرگرد میتواند توهم شنیداری یک بیمار اسکیزوفرنی به نام رضا تمدن باشد ، هرچند هیچ روانکاو یا روان پزشک و روانشناسی حق و اجازه ندارد با مریض اینگونه که در فیلم میبینیم صحبت کند ، دکتر به ناخودآگاه مریض رجوع کرده و ناخودآگاه را بیرون میکشد و بعد درمان را شروع میکند که خود مبحثی جداست ، اما سوالی که باز لطفی را به چالش میکشد ، رضا تمدن به چه نوع بیماری دچار بود ؟ اسکیزوفرنی و یا پارانویید ؟ به دم دست ترین شاخصه ی بیماری اسکیزوفرنی اشاره شد اما ، رضا تمدن هایی که بهمان معرفی میشد رو با افکار منفی و بدبینی های مطلق میدیدیم که از شاخصه های بیماری پارانویید هم هست ؛ لطفی با روایت چندین رضا تمدن که اصلا نیاز نبود ، تنها مخاطب امروز را خسته و سالن را خالی تر کرد ؛روایت های مختلف و آشنایی های متعدد تمدن با شهلا خسته کننده و بی مورد است و انگار برای کش آوردن فیلم و بدون هیچ گونه هدف خاصی اجرا شده است .

لطفی میبایست بعد از حلق آویز کردن تمدن فیلم را تمام میکرد و یا تمدن هیچ وقت موفق به ساختن حلقه نمیشد ؛ رضا بهبودی برای نقش تمدن باید تلاش بیشتری میکرد و آگاهی بیشتری بر مریضی خود میداشت که این را میتوان از محمد رضا لطفی هم پرسید که چرا بهبودی تنها رقصی غیر معقول داشت و تمامی حرکات و اکت های بدن و صورت بهبودی کاملا طبیعی بود.

اخرین رضا تمدنی که معرفی شد کارمند بانکی بود که عاشقانه ، زندگی اش را ساده پیش میبرد و این پایان ضعیفی بود که لطفی برای فیلم انتخاب کرد .

 هر نوع بازنشر این متن با ذکر منبع «سایت خانه کتاب کردی” مجاز است.

درباره‌ی خانه کتاب کُردی

همچنین ببینید

کۆڕی پەردەلادان لەسەر کتێبی «روضة الصفا» لەشاری جوانڕۆ بەڕێوە چوو

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *