خانه / پیشنهاد تحریریه / معرفی کتاب «فلسفه و فیسبوک: تاملی بر پدیداری فکری»

معرفی کتاب «فلسفه و فیسبوک: تاملی بر پدیداری فکری»

شناسنامه کتاب: «فلسفه و فیسبوک: تاملی بر پدیداری فکری»، نوزاد جمال، انتشارات رهند، سلیمانیه ۲۰۱۹

معرفی کتاب «فلسفه و فیسبوک: تاملی بر پدیداری فکری»        

نوزاد جمال

این اثر، پژوهشی است بر محور چند پرسش درباره فیسبوک و تغییراتی که در ساحت اندیشه، آگاهی و ناآگاهی به بار آورده است، و اساساً مبتنی بر تامل فلسفی درباره فیسبوک است.

روش پژوهش مبتنی است بر پدیدارشناسی فیسبوک، که عنوان ” پدیداری فکری” بر آن نهاده شده است. زبان اثر نیز ضمن التزام به قواعد نگارش علمی و پدیدارشناسانه، کوشیده تا برای مخاطب عام نیز قابل فهم و مطالعه باشد.

این کتاب، نگاهی نو به جهان و جامعه فیسبوک دارد، و می کوشد حول دو محور چیستی فیسبوک و تاثیرات آن بر کاربران این شبکه اجتماعی به کندکاو بپردازد. نگارنده معتقد است، با روی کارآمدن فیسبوک، تغییراتی مشهود در نگاه و رفتار انسان جامعه متعلق به او به بارآورده است و فرد و جامعه به زیست بومی فیسبوکی ـ دیجیتالی قدم نهاده اند، که بازخورد آن را در تمامی عرصه های سیاسی، اقتصادی، هنری و غیره می توان دید. از این رو در کنار جهان واقعی حیات فردی و اجتماعی، جهان مجازی فیسبوک به امر واقع دیگری تبدیل شده که تاثیر مستقیم بر حیات فردی و جمعی انسانها دارد.

بر این اساس، پژوهشگر با اتکا بر برخی مفاهیم و رویکردها به سراغ کاوش و تفحص این جهان/ واقعیت مجازی میرود و نظریات و نگرشهایی درباره آن عرضه میکند، مانند: مفهوم فراواقع، جامعه بدیل و …

در بخش هایی از کتاب نیز، به موضوع تاثیرات فیسبوک بر سیاست، گفتگو و مشارکت سیاسی پرداخته شده است. در قسمتهایی از کتاب نیز صحبت از تغییر مفهوم واقعیت و ظهور مفهوم فراواقعیت، جامعه بدیل، توجه به گروههای به حاشیه رانده شده و رادیکال می رود. بدین منوال، مفهوم سیاست، دیالوگ، قیام و سرنوشت نگارش و مطالعه، زیبایی و روابط اجتماعی پاره های دیگری از محتوای کتابند.

به بیانی دیگر، این اثر تلاش دارد تا براین مدعا صحه بگذارد که فلسفه قادر است با ابزاری همچون فیسبوک ارتباط یابد، و تامل فلسفی درباره فیسبوک یعنی رونمایی از ابعاد زیستی، وجودی و پدیداری آن، که در تعامل ساده و روزمره از آن غافلیم و دانشی نظری درباره آن نداریم. فلسفه فیسبوک یعنی خروج از فضای ساده ارتباط با آن بعنوان یک کاربر منفعل، و تامل درباره آن بدون اینکه در جهان آن گرفتار باشیم.

 هر نوع بازنشر این متن با ذکر منبع «سایت خانه کتاب کردی” مجاز است.

درباره‌ی خانه کتاب کُردی

همچنین ببینید

آغاز ثبت نام ناشران دیجیتال برای حضور در سی و پنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *