خانه / اخبار و رویدادها / کتاب “افسانە‌های دیار ما” منتشر شد

کتاب “افسانە‌های دیار ما” منتشر شد

کتاب “افسانە‌های دیار ما” منتشر شد

کورش امینی

افسانه‌ها، بازتاب دهنده بخش مهمی از فرهنگ و تمدن یک قوم و از جنبه‌های مختلف قابل توجه و بررسی هستند. افسانه‌های دیار ما، دوره‌ی سه جلدی تیپ‌شناسی افسانه‌های هورامی به روش آرنه تامسون و به قلم کورش امینی، نویسنده و پژوهشگرِ ارشد زبان، فرهنگ و ادبیات هورامی است.

نویسنده در این کتاب، برای اولین بار به تجزیه و تحلیل افسانه‌های هورامی به روش علمی و بر اساس درونمایه‌های افسانه‌ها که بر مبنای فهرست موضوعی معروف آرنه- تامسون است، می‌پردازد. روش طبقه‌بندی به طور اعم روش قصه‌شناسان «مکتب تطبیقی» است که به «مکتب فنلاندی» مشهور شده است. با انجام این مهم، افسانه‌های هورامی هم جایگاه برجسته‌ی خویش را در نظام طبقه‌بندی بین‌المللی پیدا می‌کنند. در مواردی که کُد طبقه‌بندی افسانه یافت نشده که امری طبیعی نیز می‌باشد، از سیستم پیشنهادی پژوهشگر (H/AT/N) استفاده و کُد افسانه ثبت شده است. تحقیق و بررسی به همراه گردآوری مجموعه ی حاضر علاوه بر همکاری بی دریغ خیل عظیمی از دوستداران فرهنگ و ادبیات این سرزمین، مدت ۸ سال به طول انجامیده و با انجام این مهم، بخش خیلی کوچکی از افسانه های دیار اهورایی هورامان، از گزند نابودی محفوظ شده اند.

کتاب مذکور در سه جلد گالینگور با قطع وزیری و بیش از ۱۵۵۰ صفحه می‌باشد. جلد اول ۵۴۴ صفحه بوده و به استثنای «معرفی یک اسطوره‌ی هورامی» که به زبان هورامی است، به زبان فارسی می باشد. این جلد در ۴ بخش و ۱۳ فصل به همراه آوانگاری لاتین برخی از جملات معروف کتاب و دارای نمایه در انتهای کتاب می¬باشد. مقدمه‌ی اصلی کتاب ۲۴ صفحه و به هورامی است. بخش اول کلیات، با فصول؛ ادبیات شفاهی و فولکلور، ضرورت تحقیق، مهم‌ترین مفاهیمک آمده در کتاب، چرایی و اهمیت افسانه ها، بنیان افسانه های هورامی، تئوری های بنیادی در افسانه های هورامی، تیپ شناسی افسانه های هورامی، تجزیه و تحلیل، واکاوی و بررسی مختصر چند افسانه، یک اسطوری هورامی، ترجمه چند افسانه به زبان فارسی و نمایه

جلدو دوم۴۸۷ صفحه بوده و متن اصلی افسانه ها تا انتهای طبقه سحر و جادو می باشد. این جلد مشتمل بر بیش از ۸۵ افسانه بوده که در ابتدای هر یک از افسانه ها، بعد از اشاره به تیپ اصلی افسانه، اشارت مختصری به افسانه ی هم تیپ و مشابه آن در میان فارس زبانان و در صورت آشنایی با همان افسانه در میان دیگر ملل، نمونه آن هم اشاره شده است. در انتهای کتاب هم، نمایه هورامی اشخاص، مفاهیم، حیوانات، موضوعات و… آمده است.

جلد سوم این مجموعه، ۵۵۲ صفحه بوده و شامل طبقات تاریخی و اشخاص آیینی، عاشقانه و داستان کوتاه، داستان های خنده دار، تسلسل و زنجیره ای می باشد. بجز مواردی که در قسمت دوم، شرح داده شد و روی آنها کار شده است، در این جلد، بیش از ۵۰ روایت تاریخی و منطقه ای که لاجرم برخی اوقات و از طرف برخی پزوهشگران به عنوان افسانه آمده اند، ثبت شده اند. تجزیه ی ۳ افسانه ی تیتیل و بیبیل، سلیم جوهری و نازمرجان بخش دیگری از این جلد می باشد. برخی از ضرب المثل های داخل افسانه ها، فصل دیگری از جلد سوم به همراه زندگی نامه ی ۴ نفر از روایان اصلی کتاب می باشد. واژه نامه، نمایه از دیگر قسمت های کتاب می باشد.

مراکز پخش؛ سنندج، چهار راه شهدا، پاساژ عزتی، انتشارات تاڤگه؛ تلفن: ۳۳۱۲۸۳۴۱-۰۸۷

تلگرام/واتساپ: ۰۹۳۰۶۷۵۲۳۱۷

مریوان؛ پاساژ عدالت، طبقه زیرزمین، کتابفروشی هرمس، ۰۹۱۸۸۷۵۳۸۳۳

 برای دانلود نسخه کامل PDF معرفی کتاب بە کانال “خانهٔ کتاب كُردی” بپیوندید:

 https://t.me/kurdishbookhouse

 هر نوع بازنشر این متن با ذکر منبع «سایت خانه کتاب کردی” مجاز است.

درباره‌ی خانه کتاب کُردی

همچنین ببینید

سێ وتار دەربارەی ئەدەبیاتی كوردی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *