خانه / اخبار و رویدادها / چاپ پنجم کتاب «سرآغاز و سیر ادبیات داستانی كُردی» منتشر شد

چاپ پنجم کتاب «سرآغاز و سیر ادبیات داستانی كُردی» منتشر شد

چاپ پنجم کتابِ «سرآغاز و سیر ادبیات داستانی كُردی» منتشر شد

دکتر  محمد رحیمیان

 کتاب سرآغاز و سیر ادبیات داستانی كُردی ، اثری پژوهشی است از دکتر  محمد رحیمیان که به خاستگاه و روند تاریخی ادبیات داستانی كُردی پرداخته است. این اثر که نخستین و مفصل­ترین تحقیق در موضوع مورد نظر است در سه فصل تهیه و تدوین و از طرف انتشارات  رامان سخن منتشر شده است.

 این کتاب در فصل نخست برای اثبات هویت مستقل ادبیات کُردی از فارسی، در بخش کوتاهی با عنوان «زبان كُردی یک گویش فارسی نیست»، تلاش کرده است به برخی شبهات و اشتباهات تاریخی و تحلیل­های نادرست در تاریخ زبان پاسخ گوید و با اشاره به مستندات تاریخی، جایگاه زبان کُردی، ظرفیت­ها و تولیدات این زبان را در عرصه­ ی شعر و ادبیات و انتشارات کُردی، نشان دهد که زبان کُردی به عنوان یک زبان مستقل از شاخه­ های مهم زبان­های هندی اروپایی و جزو زبان­های زنده و پویای ایرانی است.

بخش دوم فصل اول، ادبیات کُردی را در دو بخش شفاهی(فولکلور) و مکتوب مورد بررسی قرار می‌دهد و در بخش شفاهی می­‌کوشد زمینه ­ها و ظرفیت­های داستانی را در قالب­ هایی مانند پند پیشینیان، طنز، لغز و چیستان و … مورد کاوش قرار دهد.

فصل دوم کتاب با عنوان ادبیات داستانی کردی و انواع آن، موضوع را در دو حوزه­‌ی ادبیات داستانی کلاسیک(حه­‌یران، پایزه، به­‌یت، قصه و افسانه) و ادبیات داستانی مدرن(رمان، داستان کوتاه، داستان کوتاه کوتاه)، بررسی کرده است.

بررسی قالب و فرم به‌یت­‌ها، منشا و مضمون، عناصر داستانی و تلخیص و ترجمه­‌ی بخش­هایی از آن­ها، از آنجا که با رویکرد نوینی به این بخش پرداخته، وجه­‌ای جذاب به کتاب بخشیده است که می­تواند دریچه­‌های نوینی به روی خوانندگان بگشاید و آن­ها را با دنیایی تازه آشنا کند.

واکاوی قصه­ ی کُردی و بیان سازه­‌های آن جنبه­‌ای تازه از این موضوع است که متناسب با پژوهش #ولادیمیر_پراپ از قصه­ های روسی، صورت گرفته است که پژوهش­گران را با عرصه­‌ای مهم برای تحقیق در زمینه­‌ی قصه‌ی کُردی ترغیب می­‌کند.

بخش پایانی فصل دوم، با بیان تمایز ساختاری قصه و داستان مدرن سعی دارد توصیف روشن­‌تری از مرزهای این دو نوع داستانی ارایه کند. سپس پیدایش و پرورش رمان و داستان کوتاه، مورد تفحص قرار می­گیرد تا تاریخ و زمینه ­های پیدایش رمان و نخستین آثار نوشته­ شده در هر یک از این انواع، مطرح و بررسی شود.

فصل سوم کتاب برای ارایه‌ی روشن و عینی از رمان و داستان کوتاه کُردی، نمونه­‌هایی از آثار داستانی داستان نویسان کُردستان ایران را مورد نقد و بررسی قرار داده است. در این بخش علاوه بر معرفی نُه تن از نویسندگان برتر و تأثیرگذار کُردستان ایران، بیش از سی اثر داستانی شامل رمان و داستان کوتاه، مورد نقد و بررسی قرار گرفته است.

کتاب سرآغاز و سیر ادبیات داستانی كُردی، به مثابه نخستین اثر پژوهشی و اکادمیک در حوزه­‌ی ادبیات داستانی کُردی، زمینه را برای پژوهش و تحقیق بیشتر و مفصل­تر این نوع از ادبیات کُردی فراهم کرده است.

 برای دانلود نسخه کامل PDF معرفی کتاب بە کانال “خانهٔ کتاب كُردی” بپیوندید:

 https://t.me/kurdishbookhouse

 هر نوع بازنشر این متن با ذکر منبع «سایت خانه کتاب کردی” مجاز است.

درباره‌ی خانه کتاب کُردی

همچنین ببینید

سێ وتار دەربارەی ئەدەبیاتی كوردی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *