خانه / پێشنیاری ده‌سته‌ی نووسه‌ران / کتاب «بەجای خاطرات: تحلیل تاریخی قیام کُردها در عراق» روانه بازار نشر شد

کتاب «بەجای خاطرات: تحلیل تاریخی قیام کُردها در عراق» روانه بازار نشر شد

کتاب «بەجای خاطرات: تحلیل تاریخی قیام کُردها در عراق» روانه بازار نشر شد

کتاب «بەجای خاطرات: تحلیل تاریخی قیام کُردها در عراق» نوشته ملا بختیار نخستین‌بار در سال ۲۰۲۰ منتشر شد و به تازگی با ترجمه فرهاد امین‌پور و از سوی نشر چاودیر به بازار کتاب راه یافت.

این کتاب رویکردی تحلیلی و انتقادی نسبت به تاریخ اتحادیه‌ی میهنی، قیام ژوئن و وضعیت کنونی اقلیم کردستان دارد و می‌کوشد تا از رهگذر بازخوانی مجدد برخی رویدادها و نقد بی‌محابای خاطرات دیگران، خواننده را با واقعیتهای دردناک قیام کُردها در عراق آشنا کند؛ واقعیت‌هایی که معمولاً به دلیل نگرش‌های عاطفی، حماسی و ملاحظات سیاسی نسبت به شخصیت‌ها و تاریخ قیام، ناگفته مانده‌اند. نویسنده با بیانِ گزنده‌ی خود تلاش کرده است رفتار رهبران و مسئولین برجسته قیام را با بهره‌گیری از نظریات روانشناختی تشریح کند و برای توضیح دلایل ناکامی‌ها و شکست‌ها یک چارچوب نظری ارائه نماید. جنگ داخلی احزاب کُرد و پرداختن به زمینه‌های بروز و همچنین تبعات ویرانگر ناشی از آن یکی از محوری‌ترین و مهم‌ترین موضوعاتی است که کتاب «به جای خاطرات» را از نمونه‌های مشابه آن متمایز می‌سازد. نویسنده با بررسی دلایل تاریخی این مسئله و نقد عملکردهای اشتباه و زیان‌بار احزاب و جریان‌های سیاسی، تصریح می‌کند که هنوز ریشه‌های تاریخی و بسترهای سیاسیِ چنین فجایعی‌ در کُردستان وجود دارند و در صورت نداشتن درک دقیقی از گذشته و رویدادهای آن، می‌توانند با شدت بیشتری تکرار شوند.

انتشار متن کُردی کتاب سبب ایجاد واکنش‌ها و بحث‌های فراوانی در فضای فرهنگی و سیاسی اقلیم کُردستان شد که بخشی از این مجادلات هنوز هم ادامه دارند. امید که ترجمه‌ی فارسی آن بتواند به روشن ساختن بخش‌های دیگری از تاریخ کُردستان کمک کند.

در بخشی از کتاب می‌خوانیم: «راپَرین، نقطه‌عطف تاریخ مبارزات کُردستان از قیام در کوه‌ها به شهر و مدنیت بود و اولین رویداد سیاسی محسوب می‌شود که از استمرار آن سه دهه می‌گذرد. در این سال‌ها برخلاف دوران مبارزه در کوه‌ها به خصوص بعد از سال ۱۹۶۴، تا حدودی نیروهای نظامی در خدمت قدرت سیاسی قرار گرفته و این معادله برعکس شده است.

اتحادیه میهنی می‌توانست با استفاده از این فرصت با عمق بخشیدن به قوانین و مقررات حکمرانی مدنی، وضعیت پیچیده و آشفته حاکم را به سمت آرامش مجدد هدایت کند، به خصوص اگر قوه‌های اجراییه، مقننه و قضاییه را از یکدیگر تفکیک می‌کرد. مسئولین قیام را به پارلمان می‌فرستاد و دولت را به دست متخصصان می ‌سپرد، اما سلطه حزب بر هر سه قوه‌ی اجراییه، مقننه و قضاییه مرگبارترین خطایی بود اتحادیه میهنی و پارتی مرتکب شدند.»

فرهاد امین‌پور (مترجم کتاب)

کتاب «بەجای خاطرات: تحلیل تاریخی قیام کُردها در عراق» نوشته ملا بختیار، در ۶۲۷ صفحه، در قطع رقعی، جلد گالینگور، با ترجمه فرهاد امین‌پور و از سوی نشر چاودیر به چاپ رسید.

 هر نوع بازنشر این متن با ذکر منبع «سایت خانه کتاب کردی” مجاز است.

درباره‌ی ماڵی کتێبی کوردی

همچنین ببینید

ڕاپۆرتی کۆڕی “خەسارناسی و هەڵسەنگاندنی چالاکی مەدەنی و ڕێکخراوەیی لە مەریوان”

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *